ENTREVISTA A ADRIÁN MURCIANO
Primer de tot, per contextualitzar, quina és la teva trajectòria com a entrenador i la vinculació que tens ara amb el JAC?
Vaig arribar al JAC el 2016 gràcies al Gerard Cuenca. Aquella temporada vam crear l’àrea de preparació física conjuntament amb l’Aleix, el Xavi, l’Ignasi i el Jan. A banda També vaig entrenar el Mini de 1r any masculí amb el David i l’ Andreu. Posteriorment, vaig marxar una temporada i al tornar gràcies al Guillem Conde i al Tito, vaig entrenar al Júnior de 1r any masculí amb l’Ignasi i l’ Andreu i posteriorment vaig participar a l’equip tècnic del Cadet Masculí amb en Tito, el David i la Berta.
Per què consideres que és important la formació contínua a l’equip tècnic d’un club de bàsquet?
La formació contínua provoca pensament crític, cohesió entre els membres de l’equip i evolució de la forma d’entendre el joc i el procés d’entrenament i aprenentatge. La ciència de l’esport evoluciona i, per tant, la preparació de les persones que el lideren, ha d’estar a l’altura i créixer amb ella, per poder esprémer al màxim el que aporta l’experiència de jugar a un joc com el bàsquet.
La teva proposta l’emmarques dins les sigles DICA (debatre-intercanviar-compartir-aprendre). Per què consideres essencials aquests 4 elements?
El debat el considero necessari per poder generar pensament crític, i millorar en l’escolta de l’altra en una relació d’iguals. L’intercanvi permet conèixer noves formes de fer i rebaixar l’ego individual per compartir experiència i informació. Compartir una experiència formativa provoca un augment de la cohesió entre les persones que l’elaborin, ja que genera convivència en el diàleg orientat a inquietuds i eines útils pel dia a dia del procés. L’aprenentatge forma part de qualsevol experiència, la diferència és si s’aprofita o no i com arriba a ser d’útil.
Quin és l’objectiu principal de la formació que proposes?
Construir propostes de millora pels entrenadors/es del club, perquè evolucionin les seves habilitats per afrontar el procés d’entrenament.
Les sessions segueixen alguna línia estratègica o metodologia concreta?
SÍ. Busquen al llarg de les sessions portar a la pràctica real, en equips concrets i situacions específiques del club, informació teòrica rellevat i d’impacte pel club.
Quin impacte i transferència s’espera que tingui la formació per als entrenadors del club?
Espero que pugui generar eines útils pel seu dia a dia, perquè les seves sessions arribin a tenir un impacte més significatiu en l’evolució dels jugadors/es. Indirectament, m’agradaria que provoqués una experiència per gaudir de l’estona compartida parlant del joc.
Per acabar, si vols afegir alguna cosa més que consideris d’interès….
Em sembla molt valenta l’aposta del club, ja que al meu parer, una organització que proposa un espai de debat on es generin eines de creixement pels membres que la composen, és una organització madura i atrevida per afrontar les seves mancances, i tractar de millorar-les.