EL JAC SANTS BARCELONA CELEBRA EL DIA DE LA DONA
Avui celebrem el dia la dona i el JAC Sants Barcelona vol donar protagonisme a la seva secció femenina, creada l’any 2017. Des d’aleshores, el Club està totalment compromès perquè tots els seus esportistes tinguin les mateixes oportunitats i puguin trobar en el bàsquet un complement per a créixer com a persones. En Tito Sobrín, coordinador de la secció femenina del Club i amb una reconeguda trajectòria en el món del bàsquet, ens recorda els orígens d’aquesta secció i ens fa una pinzellada sobre el futur.
Quina ha estat la teva trajectòria professional al món del bàsquet? Sobretot centrant-nos en l’àmbit femení
Respecte la meva trajectòria en l’àmbit femení, he estat sobretot entrenador de Lliga femenina i equips de formació a León. De Lliga Femenina he estat entrenant al Perfumerías Avenida Salamanca a Lliga Femenina 1, al Burgos al Lliga Femenina 2 i després a Lliga Femenina 1, al Oviedo al Lliga Femenina 1, al Ibiza el Lliga Femenina 2 i després el Lliga Femenina 1, al Cadí la Seu Lliga Femenina 1… Han estat 12 temporades portant equips de Lliga Femenina 1. També he estat 8 temporades portant equips de la Selecció Espanyola: Cadet, Júnior i Ajudant de l’absoluta.
A destacar de la meva trajectòria, jo crec que hi ha que vaig ser campió del Campionat d’Espanya Júnior femení fa 14 o 15 anys amb el Mataró, i després també vaig ser campió d’un altre Campionat d’Espanya masculí i un Campionat d’Espanya Infantil femení. També vaig arribar a la final de la Copa de la Reina amb el Burgos de la Lliga Femenina 1 i vaig aconseguir dos ascens, tant del Burgos com del Ibiza, des de Lliga Femenina 2 a Lliga Femenina 1.
Després també he estat vàries temporades a competicions europees, tant amb el Burgos com amb el Ibiza.
L’últim que he fet aquí a Catalunya ha estat entrenar al Lliga Femenina 2 de Mataró, el Lliga Femenina 1 de Cadí La Seu i després el Lliga Femenina 2 al Barça CBS, i després ja vaig venir aquí al JAC Sants Barcelona.
El Jac és un club que durant molts anys només ha tingut secció masculina, què és el que va portar que es formés el primer equip femení al club l’any 2017, el qual tu eres l’entrenador?
La veritat és que la formació del primer equip femení al JAC ve donat a partir de diverses converses. Converses amb algunes jugadores del barri, en aquest cas sobre tot amb la Núria Junyent. També amb el President del club, l’Albert Castells, que volia tenir secció femenina al club, i una altra conversa amb algunes persones importants del club que també pensaven i creien que era un moment idoni per començar a tenir femení. A partir de tots aquests elements, és on va començar a formar-se tot.
A partir de la creació del primer equip femení, quina era la idea que es tenia en ment dels següents passos a seguir respecte la secció femenina al club?
La idea del femení del JAC és una idea romàntica, és a dir, que gairebé totes les jugadores fossin del barri, que es pogués crear també una escola com a referent per anar creixent com el JAC fa en les categories masculines; aquest fet està costant per varis motius, però és la idea. Per altra banda, l’altra idea és aconseguir poc a poc arribar a tenir una estructura lo suficientment gran per aconseguir com a mínim tenir cada categoria coberta amb un equip. A més a més, cada vegada tenir millors sensacions competitives però sempre sense perdre el nord, i tenint clar la idea de que la majoria de les jugadores siguin del barri. Jo crec que la secció femenina està molt involucrada amb el club i té molt sentiment JAC.
Vas ser el primer entrenador del primer equip femení al club i actualment ets el coordinador de la secció, què és el que et va portar a posar-te al capdavant de la secció femenina? Què creus que és el que aportes com a coordinador?
Jo crec que el fet de que sigui el coordinador és simplement que en un moment determinat no hi ha hagut opcions de que algú hagi pogut fer-ho, i al final un director tècnic general del club, al tenir 5 equips femenins i 15 equips masculins doncs no pot estar tan pendent. Jo crec que és bo dividir, i que hi hagi una persona que estigui pendent del femení i una altra que estigui més pendent de tot, però més del masculí. La coordinació jo crec que és important que es dugui a terme i m’encarrego d’ella per l’experiència que crec que puc aportar. Ja ho he fet en les direccions tècniques a Mataró, a Burgos i en varis llocs dirigint a més a més varis equips del club. Pensava que per intentar crear tota la secció femenina era la millor opció per aconseguir tirar-la endavant i això és el que he fet.
Si mires endarrere al 2017, quan es va formar el primer equip femení, creus que en aquell moment esperaves que la secció femenina seria com és la que és ara aquesta temporada?
Tinc molts bons records del primer equip femení del 2017, el júnior femení. Va ser un any que estàvem absolutament soles al femení, i la veritat és que va ser un any molt divertit on l’equip va gaudir molt i que va ser fantàstic. A partir d’aquell moment, van començar algunes jugadores del barri que estudiaven al Proa, que estaven a clubs propers, a venir a provar per a la següent temporada i es van començar a formar més equips. I sobretot es va formar un equip de cistella petita que era lo més important. Poc a poc hem anat creixent, però sempre quedarà al meu cap el primer equip femení del 2017.
Mirant de cara al futur, que esperes de la secció femenina del JAC d’aquí a 5 anys?
Jo crec que la secció femenina dependrà molt de les nostres capacitats per a tenir les pistes necessàries. Depenem del pavelló, de tema instal·lacions, si som capaços d’aconseguir-les. Si tenim l’opció de pavelló i d’instal·lacions tindrem moltes més opcions d’aconseguir moltes coses i una gran secció femenina. És important que siguem capaços d’entendre com crear tot el tema femení poc a poc tenint pistes.